Pledoarie pentru oua…

Consumul de oua este foarte important intr-o dieta echilibrata. Oul contine cea mai complexa proteina dintre alimente. Adica in ou gasim toti aminoacizii esentiali, in cantitati foarte apropiate de ceea ce oamenii de stiinta au gasit ca fiind ideale. Oul are 98% din proteina ideala, necesara unui organism sanatos.

Asadar, se recomanda consumul de oua intr-o dieta echilibrata.

Evident, oul nu e perfect… Dar nu exista alimente perfecte, asa ca trebuie sa ne vindecam de perfectiune. Oul a fost limitat in consum datorita cantitatii mari de colesterol din galbenus. Se presupunea ca un consum ridicat de colesterol (o alimentatie grasa, cu alimente de origine animala, cu prajeli multe) conduce, inevitabil, la aparitia aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare. Pana cand stiinta a avansat atat de mult, incat se contrazice singura. Sau, am inceput sa ne dam seama ca totul e relativ, asa cum bine spunea Einstein. Exista studii care arata ca atunci cand un organism este bombardat cu colesterol din exterior, el produce mai putin colesterol. Ca organismele sanatoase pot tine in echilibru proportia de colesterol endo si exogen. Exista studii care arata ca nu colesterolul exogen (provenit din alimente) este vinovat de aparitia bolilor cardiovasculare.

Adevarul e ca acest element, colesterolul, joaca un rol foarte important in organismul uman. El intra in compozitia fiecarei celule din organism, este folosit de organism pentru producerea unor hormoni (testosteron, estrogen si cortizol), iar creierul este organul cel mai bogat in colesterol din organismul uman. Asadar, rolul acestui element este destul de important pentru un stil de viata sanatos.

Nu trebuie uitat ca in plante nu se gaseste colesterol. Plantele contin fitosteroli, pe care organismul ii foloseste in sinteza de colesterol. Am facut aceasta paranteza pentru a atrage atentia asupra reclamei evidente pe care o folosesc unii producatori (in special de uleiuri). Am vazut deseori pe sticla de ulei mentionat `fara colesterol`. Acesta este un adevar evident. Uleiurile nu pot contine colesterol. Ele contin fitosteroli.

Sa revenim la oua… Dupa cum spuneam, ouala sunt importante intr-o dieta sanatoasa. Pe langa proteinele de calitate, colesterolul util unui organism, ele contin si alti nutrienti cu beneficii importante in sanatatea noastra: sunt bogate in luteina si zeaxantina, antioxidanti care reduc riscul de boli oculare, sunt bogate in colina (important pentru toate celulele) etc.

Ouale sunt printre cele mai nutritive alimente de pe planeta, asadar va incurajez sa le consumati. Cu moderatie, bineinteles. Insa ce inseamna moderatie? Pana acum cativa ani, oamenii de stiinta setasera un consum de 3-5 oua pe saptamana ca fiind un consum normal. Insa, avand in vedere ultimele descoperiri privind colesterolul si incidenta bolilor cardiovasculare, acum nu se mai specifica numarul optim de oua pe care sa il consume un adult sanatos. Oamenii de stiinta spun ca si un consum de 3 oua pe zi poate fi benefic pentru organism. Insa recomanda totusi sa fim moderati in acest sens.

Le mancam, bine, insa cum le pregatim? Sunt atat de multe moduri in care putem gati ouale, ca nu mi-ar ajunge o zi sa le cuprind pe toate. De la celebrele oua prajite (care nu sunt recomandate datorita toxicitatii uleiului prajit, incins) la oua fierte, posate, omleta, oua la cuptor, in paine, clatite de oua (si banana, pentru cei mici), oua umplute (se pot umple si cu legume) … si sunt convinsa ca nu am epuizat lista de modalitati de a gati ouale, trebuie doar sa cautati.

Asadar, consumati cu incredere oul, incercati sa nu faceti abuz de el, insa nu il ocoliti. Este un aliment sanatos, atat timp cat este consumat cu moderatie, intr-o dieta echilibrata.

Am mai scris despre oua aici.  Si voi mai scrie, cu siguranta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *