Mierea si beneficiile ei…

Mierea este produsul obtinut prin prelucrarea si transformarea necaturului florilor de catre albine. Este un produs controversat, atat in nutritie cat si in medicina. In nutritie se pune deseori problema daca mierea e de post sau nu, daca e vegana sau nu. Unii accepta mierea in dietele vegane, pe cand altii o resping.

Mierea a fost folosita de mii de ani in medicina. Exista sute de remedii cu miere, in multe ramuri ale medicinei. Ba chiar a aparut si o ramura de terapie cu miere, apiterapia. Ce spun studiile?

Momentan cercetatorii studiaza beneficiile aduse de miere in diverse afectiuni. Cum nimic nu e sigur pe acest Pamant, nici mierea nu poate fi folosita `dupa ureche` in medicina.

Exista dovezi stiintifice care atesta proprietatile antioxidante si antibacteriene ale mierii de albine, in prevenirea tusei, in fertilitate si vindecarea ranilor. Cu toate acestea, folosirea mierii in medicina este controversata si nu este acceptata.

Caracteristicile de vindecare ale mierii se datoreaza in principal prezentei diferitilor metaboliti, cum ar fi acid folic, tiamina, biotina, niacina, tocoferoli, polifenoli, fitosteroli, pe langa enzime si co-enzime. Literatura de specialitate recunoaste proprietatile antioxidante, atibacteriene, antifungice, hepato-protective ale mierii.

Oricum ati decide sa folositi mierea de albine, este important sa stiti ca pentru a obtine efectele pozitive despre care vorbesc studiile, este necesar sa urmati un protocol special. De exemplu, pentru vindecarea ranilor cu ajutorul mierii, nu se aplica miere si se asteapta vindecarea, ci se evalueaza rana de catre un specialist si tot el urmeaza cativa pasi de curatare a ranii cu apa salina sterila si aplicare de miere.

Proprietatile antibacteriene ale mierii se refera la un numar mare de specii bacteriene (Escherichia coli, Enterococcus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas, Klebsiella etc.) si este de 5-11 ori mai mare decat efectul antibacterian al solutiilor simple de zahar, demonstrandu-se astfel ca aceasta activitate antibacteriana a mierii nu se datoreaza numai efectului osmotic al zaharului.

Mai mult, exista limitari ale utilizarii mierii in diverse afectiuni, de aceea trebuie consultat un medic. De exemplu, principala problema a mierii este riscul de botulism, datorita prezentei sporilor de Clostridium botulinum in unele sortimente de miere. Acesta este si principalul motiv pentru care nu se recomanda mierea in alimentatia copiilor mai mici de un an.

Mierea se prezinta in mai multe sortimente, in functie de planta predominanta de la care s-a colectat nectarul. Proprietatile terapeutice ale mierii difera in functie de sortiment. Astfel, mierea de salcam este sedativa, atitusiva si bun cicatrizant, mierea de floarea-soarelui contine mai multa lecitina, imbunatatind functionarea creierului, mierea de mana este bogata in oligoelemente, mierea de conifere are proprietati laxative si diuretice, mierea de menta ajuta in problemele biliare si balonare, avand efect antispastic.

Mierea de Manuka, produsa in Australia si Noua Zeelanda, derivata dintr-un copac indigen (Leptospermum scoparium), are eficacitate superioara, dupa cum arata studiile. De asemenea, exista si alte tipuri de miere care si-au dovedit eficienta superioara in ameliorarea unor simptome si tratarea unor boli. Mierea Chilean provenita din arbustul Ulmo (Eucryphia cormen), mierea indiana (Khadikraft), respectiv mierea Tualang (Malayezia) sunt tipuri de miere care par a avea proprietati mai puternice decat mierea de Manuka sau alte tipuri de miere.

E foarte important de stiut si ca mierea este un produs foarte usor de falsificat. Siropurile de zahar invertit inlocuiesc de multe ori mierea de pe rafturile magazinelor. Asadar, atentie la eticheta. Aceasta falsificare este usor de decelat de catre specialisti, insa asta nu inseamna ca astfel de `miere` nu este prezenta in magazine. Declarand corect continutul produsului, este si legal de vandut. Cea mai greu de identificat din punctul meu de vedere este mierea provenita de la albine hranite iarna cu sirop de zahar. Aceea nu este o miere pura si acest obicei de hranire a albinelor peste iarna este foarte raspandit. Chiar daca mierea provenita de la aceste albine nu se vinde, acest mod de hranire are efecte defavorabile asupra calitatii mierii. Si fluidificarea mierii prin tratament termic, chiar daca nu se depaseste temperatura maxima admisa de lege, afecteaza calitatea si proprietatile terapeutice ale mierii de albine. Si, cu siguranta, mare parte din mierea existenta pe piata este tratata termic.

Daca nu esti specialist, este destul de dificil sa apreciezi daca o miere este sau nu naturala, nefalsificata. Mai ales daca nu ai acces la un laborator de analize fizico-chimice. Insa e bine de retinut ca mierea naturala, netratata, are proprietati senzoriale pronuntate pe care consumatorii de miere le simt, si cristalieaza dupa o perioada.

Voi ce fel de miere consumati?

 

6 thoughts on “Mierea si beneficiile ei…”

  1. Bună! Am luat de la cineva ,,miere de mană,,. Ce știi despre? Mi s-a părut interesantă, dar cu totul altfel.

    1. Mierea de mana (miere extraflorala) province din alte parti ale planted in afara de flori. Poate fi de origin animala sau vegetala. Mierea de origine vegetala, numita si miere de roua, se gaseste in cantitati mici in natura. Apare primavara timpuriu pe ramurile de artar, tei, mesteacan etc., datorita fenomenului de lacrimare normala ce se produce din cauza presiunii reticulare determinata de trecerea plantelor de la starea de repaus la cea activa. Mana de origine animala, numita si miere de padure, provine din sucurile duci ce se gasesc de obicei pe frunzele arborilor, care nu sunt altceva decat excrement ele unor insecte care paraziteaza vegetatia respectiva. Mierea de padure este mai bogata in saruri minerale (de 12-20 de ori), in principal calciu si magneziu, si compusi cu actiune bactericida pronuntata.

  2. Buna Mihaela, Multumesc pentru articol, chiar o sa il incerc, in special in perioadda delicata, atunci am o eruptie de cosuri.Sa ai o zi buna si la cat mai multe aricole interesante 🙂

  3. Mie tot un medic mi-a recomandat acest tratament si cum ti-am zis, am cautat ulterior pe net si am gasit nenumarate surse care il recomandau ca si tratament pentru fata. Bineinteles, nu-ti torni toata sticla pe fata, tamponezi usor, DOAR pe zona cu probleme. Dar bine, probabil fiecare recomanda altceva.Si medicii pot recomanda lucruri diferite. Cine are dreptate…nu stiu. Eu am incercat chestia asta pe mine, a mers, am povestit experienta mea. De asemenea au incercat si cunostinte si la fel, a mers, nu au avut niciun fel de probleme. Si daca au aparut atat de multe informatii pe net cu privire la chestia asta…poate nu toti gresesc. Si medici, si oameni care au incercat.Poate ai dreptate in sensul ca cei cu tenul sensibil nu trebuie sa incerce acest tratament. Pot incerca insa doar cu crema cu galbenele.

  4. Nu stiu ce medic ar recomanda asa o aberatie..Hai sa-ti zic, sunt persoane care folosesc spirtul medicinal pe fata , ala e bun crezi tu? E alcool . Tu esti blogger , s-ar putea ca fetele care iti intra pe blog si vad acest “tratament” sa-l incerce si poate ele nu au fata la fel de toleranta ca si tine. 🙂Din curiozitate am intrebat o persoana avizata si mi-a spus categoric ca OTETUL NU este recomandat pentru ten.Eu spun sa te documentezi mai bine de acum inainte , poti influenta prost multe adolescente disperate sa scape de acnee.Alt exemplu ar fi cu sucul de lamaie care tot asa, apare recomandat pe multe siteuri desi e IRITANT! Nu-i bun . Cum nici spirtul nu-i bun, cum nici otetul nu-i bun. 🙂

    1. Cred ca am fost inteleasa gresit. Nu am recomandat nici un tratament nimanui. Dimpotriva, cred ca peste tot am spus ca atunci cand sunt probleme, doar un medic le poate rezolva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *