Mancare la borcanas… Buna sau nu?

Exista multe controverse referitoare la mancarea la borcanas in randul mamicilor, nutritionistilor si pediatrilor. Fiecare recomanda dupa experienta proprie, dupa credinta proprie, dupa informatia pe care o are la momentul respectiv.

mancare borcans

Realitatea este ca piata este foarte bogata in astfel de produse, unele mai sanatoase, altele mai putin sanatoase, unele mai scumpe, altele mai ieftine. Din pacate, in ceea ce priveste mancarea pentru bebelusi, nu intotdeauna cele mai scumpe produse sunt si cele mai bune. Cel putin asa am observat eu.

Personal pledez pentru mancarea la borcanas din cand in cand pentru urmatoarele motive:

  • Pe piata se gaseste astfel de mancare fara adaosuri suplimentare, gen conservanti, coloranti, aromatizanti. E important sa citim eticheta.
  • Uneori, aceasta mancare e mai buna si mai sigura decat mancarea din restaurant. Daca esti in concediu, de exemplu, nu ai unde gati copilului, ar fi de preferat sa ii dai mancare la borcanas decat ceva de la restaurant. Vorbesc de copiii mai mici de un an.
  • Fructele, legumele, carnea utilizate pentru a pregati mancarea la borcanas sunt alese de regula cu grija, testate in prealabil. Exista chiar si mancare bio la borcans. Ceea ce s-ar traduce intr-un continut mai mic de pesticide, ierbicide, alte chimicale.
  • Este sterila. Mancarea la borcanas este pregatita in conditii aseptice, este pasteurizata sau sterilizata, riscul de enterocolite este foarte mic.
  • Ajuta mama. Da, uneori mamele se simt depasite de situatie, le este greu sa accepte ca nu le pot face pe toate, uneori copiii nu au stare, ne vor doar langa ei. Nu este timp de gatit, nu este timp de facut cumparaturi sau pur si timplu ne simtim obosite. Si e ok. In astfel de cazuri am preferat sa ii servesc copilului mancare la borcanas, decat sa ma simt vinovata ca nu sunt o mama suficient de buna.

Insa, mancarea la borcanas nu ar trebui sa reprezinte sursa principala de hrana pentru copii. Chiar daca e bio, chiar daca nu are crocobauri, unii contituenti nutritivi lipsesc din aceste mancaruri, sau sunt in cantitate mica. De exemplu, unele vitamine. De aceea, mancarea la borcanas ar trebui, dupa parerea mea, servita copiilor in cazuri extreme, cand chiar nu le putem oferi o alternativa mai sanatoasa, cand suntem in vacanta, cand avem o perioada mai ocupata sau stresanta. Si e, de asemenea, important ca, pe langa mancarea la borcanas si existe si alimente in stare cruda in alimentatia copilului (legume, fructe, iaurt etc.).

Cum alegem mancarea la borcanas? Exista multe variante de astfel de mancaruri, multe firme care le produc, multe obiceiuri alimentare. Alegerea mancarii potrivite este, intr-adevar, dificila. In primul rand trebuie aleasa mancarea potrivita etapei de diversificare in care se afla copilul. Daca e diversificat clasic, alegem mancare simpla, din 1-2 legume/fructe, introduse anterior in alimentatia copilului. Daca e autodiversificat, lucrurile sunt mai simple. Apoi, trebuie citita eticheta cu mare atentie. Pe eticheta sunt trecute ingredientele (toate). Daca cel mic sufera de vreo alergie, trebuie aleasa mancarea adecvata lui. Eu am ales doar mancarurile care au pe eticheta fructe, legume, carne si condimente. Fara stabilizatori, fara vitamine adaugate suplimentar, fara conservanti, zahar sau sare (pana la 1 an). Da, se gasesc si astfel de mancaruri, mai curate, pentru copii. Nu uitati sa cititi termenul de valabilitate, cum se deschise capacul si daca puteti pastra mancarea ramasa la rece. Eu am preferat sa arunc restul de mancare nemancata. E cel mai sigur.

Asadar, mancarea la borcanas nu este chiar bau-bau. Nu ar trebui sa ne sperie daca o folosim doar in acele perioade mai solicitante sau in care nu avem acces la bucatarie. Insa nici nu e cazul sa abuzam de ea.

Voi folositi mancare la borcanas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *