Despre nutritie, nutritionisti si alimentatie…

Pentru ca in ultimul timp au aparut multi nutritionisti, se vorbeste mult despre alimentatie sanatoasa am decis sa incep seria postarilor cu aspecte legate de definirea acestor termeni.

Nutritia reprezinta, conform DEX, totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele isi procura hrana necesara cresterii si dezvoltarii, obtinerii energiei pentru desfasurarea proceselor vitale, refacerii tesuturilor etc. Este sinonim cu hranire, alimentare.

Datorita numarului tot mai mare de bolnavi din ultima vreme si deoarece alimentatia are un rol important in prevenirea si mentinerea sub control a unor anumite boli, se vorbeste tot mai des de alimentatie sanatoasa.

Ce este o alimentatie sanatoasa? La modul cel mai simplu, alimentatia sanatoasa reprezinta hrana adecvata fiecarui organism, care sa contina principalii nutrienti de care acesta are nevoie, in cantitatile necesare. Acest lucru este diferit pentru fiecare organism in parte. Un copil va avea nevoi nutritive diferite de un adult, la fel un sportiv fata de un lucrator la birou.

Cine ne poate invata ce sa mancam? Daca nu avem o situatie speciala (sportiv, anumite boli), putem invata si singuri. In ziua de azi informatia este la indemana tuturor, e nevoie de rabdare si discernamant pentru a putea selecta informatia corecta. Site-ul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) este una dintre cele mai sigure surse de informare, din punctul meu de vedere. Aici se gasesc informatiile de baza din domeniul sanatatii si alimentatiei.

Apoi, daca vrem ajutorul unui specialist, putem apela la un medic nutritionist sau la un tehnician nutritionist. Care e diferenta intre cei doi? Simplu! Medicul nutritionist are facultatea de medicina, cu specializare in nutritie, boli de nutritie. Are mijloacele si studiile necesare pentru a trata anumite boli de nutritie si informatii complexe in domeniul alimentatiei. Sau ar trebui…

Tehnicianul in nutritie poate fi orice persoana, cu studii medii, care face un curs specific aprobat de Ministerul educatiei. E drept, nu ai nevoie de multe studii pentru a calcula numarul de calorii de la o masa, insa problemele de alimentatie cu care ne confruntam in zilele noastre, au nevoie de specialisti pe masura. Si, din pacate, intr-un curs de cateva saptamani, un tehnician nu va putea absorbi informatia necesara intelegerii complete a fiziologiei, chimiei, biochimiei si fizicii digestiei.

Pentru ca piata suplimentelor nutritive a luat amploare si in Romania, pentru ca nu cunoastem inca in detaliu toate fenomenele (anatomice, fiziologice, biochimice etc.) din sfera alimentatiei, unii nutritionisti (medici sau tehnicieni) deviaza de la normele recomandate de OMS, sustin teorii nefondate stiintific cu scopul castigului imediat. Asa se intampla, de exemplu, cu sustinatorii raw-veganului sau a apei Kangen. La nivel stiintific nu sunt demonstrate efectele benefice promovate un un anumit tip de alimentatie de aceea se recomanda o alimentatie cat mai variata si echilibrata pentru a acoperi toate nevoile unui organism.

Asadar, atentie la alimentatie, sa fie cat mai diversa si echilibrata, atentie la specialistii la care apelati in acest sens, atentie la cazurile speciale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *