De ce nu cumpar oua de la `tarani`

Sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu taranii. Ii apreciez pentru ca muncesc pamantul si cresc animale cu atata truda! Chiar imi face placere sa iau legume, fructe, lapte si produse lactate de la cei ce vand. Si numai atunci cand stiu exact de la cine, cum ingrijeste de gospodarie, cat de curat este, etc.

Nu imi place sa ma aventurez sa cumpar produse crescute de diversi oameni pe care nu ii cunosc. Doar pentru ca stiu ca au aflat si ei cum se folosesc toate aceste substante chimice care cresc fortat plantele, sau care fac animalele mai rapid `bune pentru consum`. Insa, din pacate, unii dintre ei nu tin cont de puritatea acestor stimulatoare de crestere, de dozele in care trebuie folosite si de momentul la care poti consuma un produs tratat (fie el animal sau planta). Multi folosesc substantele chimice `dupa ureche`, asadar eu una, nu cumpar de la cei pe care nu ii pot verifica.

O sa-mi spuneti ca si pe piata si in marketuri sunt astfel de produse. Si sunt de acord cu asta. Insa, mai stiu ca din cand in cand, cei care vand astfel de produse in market sau la piata sunt obligati sa faca niste analize produselor. Si, mai mult, se expun riscului de a fi controlati in orice moment de autoritatile competente. Insa `taranii` care vand direct din curte sau pe diverse platforme nu sunt controlati de nimeni. Asa ca prefer sa ii evit.

Ouale sunt printre cele mai expuse alimente vandute direct din curtea taranilor. Orice om doreste sa manance oua proaspete. Si orice mama doreste sa ii ofere copilului sau cele mai curate alimente. Inclusiv oua. Insa ouale sunt cele mai expuse riscului. Si nu, nu pentru ca ar fi tratate, ci pentru ca sunt purtatoare de infectii cu Salmonella, pot provoca alergii puternice si se strica foarte repede cand nu sunt tinute in conditii optime.

Si eu, care am crescut la tara la bunici, imi amintesc ca nu intotdeauna bunica gasea ouale la timp, imediat dupa ce oua gaina. Uneori le gasea dupa cateva zile. Apoi, imi amintesc ca le tinea in cenusa din soba. Chiar si vara. E drept ca e unul dintre cele mai racoroase locuri din casa, insa in zilele caniculare cu siguranta nu e suficient. Mai mult, chiar si in cenusa, temperatura la care sunt tinute aceste oua nu este constanta. Uneori e mai cald, alteori e mai rece, se mai formeaza condens etc.

Si inca un aspect: nu am vazut nici un taran care sa treaca data recoltarii oului pe ou. Macar asa, ca idee. Sa stim si noi ce cumparam.

Nu vreau sa fac reclama sau antireclama. E bine sa vrei sa te hranesti sanatos, insa trebuie sa avem grija sa nu picam in extreme. Ouale sunt periculoase cand sunt vechi sau cand sunt pastrate in conditii improprii, asadar e bine sa stiti exact ce oua consumati.

Eu una nu voi cumpara oua de la tarani sau din targurile de profil. Pe cele pe care le primesc de la prieteni cu parinti sau rude la tara le consumam noi, adultii. Sau le pun in prajituri. Pentru cei mici prefer sa cumpar oua eco din market. Nu, nu am un brand anume. Insa, macar traiesc cu ideea (linistitoare) ca din cand in cand aceste oua sunt verificate de cineva.

Apropo de targuri, nu stiu cum este in alte orase, insa in Constanta, la toate targurile la care am fost, targuri de produse traditionale, am observat ca nu se respecta conditiile minime de igiena si de pastrare a produselor alimentare. Am gasit branzeturi si carne direct pe taraba, chiar daca afara erau deja 18-20 de grade. Am vazut oua lasate in soare. Putini erau cei care aveau vitrine frigorifice si le si foloseau. Asadar, ATENTIE!

Voi de unde cumparati oua?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *