Alimentatia si educatia

Bun subiect, stiu. Mai ales ca poate fi abordat din doua directii: cum ne influenteaza alimentatia educatia, dar si cum ne ajuta educatia in alimentatie.

Despre educatia in alimentatie am mai vorbit, de multe ori. Chiar am incercat sa fac mai mult decat atat. Atat timp cat nu introducem in scoli ore de educatie alimentara nu vom reusi sa abordam o alimentatie sanatoasa la nivel national. Atat timp cat nu oferim exemple de urmat copiilor nostri, nu ne putem astepta ca ei sa aleaga sanatos.

Pentru ca sunt in Praga de doua saptamani si am colindat putin marketurile aici am remarcat ceva ce nu am intalnit in tara in marile magazine. Aici, in cele mai multe magazine (nu toate, bineinteles) intri direct in zona cu produse sanatoase (fructe, legume, produse bio etc.).

La noi, cele mai mari cozi in zona foodcourt erau la Mc si la KFC. Iar numarul copiilor care consuma astfel de produse e prea mare pentru cat e de slaba mancarea oferita.

Dar despre asta am tot vorbit, hai sa vedem cum influenteaza alimentatia, educatia… In primul rand, o alimentatie sanatoasa ofera corpului energia si tot ceea ce ii este necesar, pentru a invata. Daca noi oferim creierului constant sucuri dulci si hamburgeri, corpul se va simti mai obosit si procesul de invatare incetineste. In primii ani copilul absoarbe ceea ce vede in jurul lui. Si va absorbi si modul de alimentatie. Tot, de la ce mancam de obicei, pana la obiceiuri asociate cu alimentatia (cum stam la masa, cat de repede sau de incet mancam, daca privim sau nu la TV in timp ce mancam). De aceea este foarte important sa ne invatam copiii sa aprecieze, cat mai devreme, bucuria mancatului constient. Adica sa nu stam cu ochii pe un ecran in timp ce mancam, sa stim ce mancam si sa simtim alimentele cu cat mai multe dintre simturi (de aceea recomand nici sa nu fie prea condimentate), sa ii oferim copilului experienta unei discutii armonioase pe care o putem avea la masa si nu numai. Ajuta inclusiv implicarea copilului la cumparaturi (i se dezvolta limbajul, mai ales daca se discuta cu copilul in timp ce se aleg produsele, daca i se transmite copilului de ce alegem si dupa ce criterii ne alegem produsele), dar si implicarea copilului in prepararea si servirea mesei (in special pe partea de motricitate, insa nu numai).

Asadar, includeti copiii in orice activitate legata de alimentatie si veti vedea cat de usor le va fi mai tarziu in alegerea unei alimentatii sanatoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *