Cafea buna in Constanta? Unde?

Cafeaua, acesata bautura care ne tine treji si concentrati peste zi… Cei care au copii, stiu bine despre ce vorbesc… Cafeaua a fost dezbatuta intens in diferite medii, este o bautura controversata… Unii spun ca face rau, altii ca nu, de nici nu mai stii pe cine sa crezi…

Realitatea este ca inca nu se cunosc toate datele despre cafea (ca si despre alte alimente). Pe masura ce stiinta avanseaza, descoperim noi si noi informatii. Insa, in acest moment, cafeaua nu mai este la fel de criticata ca acum cativa ani. Dimpotriva…

OMS recomanda un consum moderat de cafea. E dificil sa definim aceasta moderatie, intrucat continutul de cofeina din cafea depinde de foarte multi factori, inclusiv de modul de preparare. Acest articol ne arata ca in cafeaua Espresso se gaseste cea mai mare concentratie de cofeina, insa acest continut poate fi mai mare in bautura ColdBrew, daca ne raportam la cantitatea consumata per portie.

Oricum ar fi, nu despre beneficiile sau riscurile consumului de cafea voiam sa povestesc azi, ci despre locuri unde putem bea o cafea faina in Constanta. Bineinteles ca totul depinde de gusturi, pana la urma, iar eu va recomand cateva locuri in care cafeaua este pura, tare, pregatita cu suflet…

Cred ca pentru nimeni din anturajul meu nu mai este o surpriza ca iubesc cafeaua de la Starbucks. Am gasit-o mereu pregatita dupa cum imi place mie. Cei care o prepara si o vand sunt invatati cum sa ii scoata in evidenta atuurile, asa ca nu am avut surprize pana acum. Plus ca au o multime de combinatii, care mai de care mai interesanta, dupa gusturi si preferinte, dupa sarbatoarea din zi sau din luna, dupa cum dormi noaptea…

Insa nu doar in mall poti savura o cafea buna in acest oras. Exista si cafenele, in zonele turistice, care acorda cafelei atentia cuvenita. Una dintre aceste cafenele este Haute Cup. La un simplu search pe Google, ii puteti afla adresa. Preferata mea aici este V60. Insa orice cafea am baut de la ei, a fost cum trebuie. Tare, aromata, plina.

Sunt si cafenele care vand apa colorata in loc de cafea… Sau, ma rog, poate nu am nimerit eu cum trebuie. Va recomand insa sa alegeti cu atentie. Cafeaua merita sa fie aleasa si consumata cu placere.

Voi ce cafea beti cand iesiti in oras?

Despre mancare si vin… la Constanta

Week-end-ul acesta vor avea loc doua evenimente in tema la Constanta si Navodari.

In Constanta, in Piata Ovidiu, se anunta Pontus Euxinus – Povestea vinului dobrogean, incepand de maine, 7 septembrie. Se anunta degustari de vinuri, mancare, ateliere de educatie oenologica, momente muzicale… Ce mai! Distractie si voie buna!

La festival si-au anuntat prezenta 9 crame dobrogene: CRAMA HISTRIA, Crama Darie, Domeniul Bogdan, Crama Viisoara, Crama Rasova, Vinex Murfatlar, Crama Hamangia, Vinuri de Macin, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura-Vinificatie Murfatlar, asadar, aveti de unde alege!

Personal, ma bucur ca vinul este pus in valoare prin astfel de activitati. Era vremea sa invatam si despre calitatea vinului, nu numai despre cat e de bun cand e mult!

Desi mai putin mediatizat, sambata 8 septembrie are loc, in Navodari, Festivalul pestelui. Ocazie cu care se doreste inaugurarea noii piete de peste. Se anunta concursuri de pescuit, concursuri gastronomice, dansuri si muzica. Sper sa fie si peste proaspat…

Sper la cat mai multe astfel de activitati in zona pe viitor…

Restaurante cu peste bun… in Constanta si imprejurimi

Ne place pestele… mai ales cand e proaspat si bine pregatit. Nu mancam atat de mult pe cat ne dorim, insa nu ezitam sa mergem la un restaurant cu peste bun atunci cand ni se ofera ocazia.

Baietii ne impartasesc pasiunea pentru peste si sunt cei mai buni recenzori ai calitatii pestelui. Nici nu se ating de mancare daca simt ca e ceva in neregula…

Asa ca va fac o lista cu restaurantele din Constanta si imprejurimi unde am mancat peste bine pregatit si proaspat.

Incep cu ultimul vizitat, Poarta apelor din Eforie. Am ajuns acolo la invitatia unor prieteni si nu am regretat nici un moment. Desi poate nu e usor accesibil, daca vii dinspre Constanta trebuie sa treci de restaurant (e pe stanga), sa mergi pana la primul sens giratoriu si sa te intorci. Insa indicatiile de pe Google Maps sunt destul de exacte.

Am gasit acolo mese libere, situate pe malul marii, curatenie si o ambianta placuta. Baietii s-au jucat in nisip pana a venit mancarea, asa ca a fost liniste. Am fost atat de impresionati de meniu incat am decis sa luam si un aperitiv, gandindu-ne ca ne va potoli putin foamea pana vine pestele… Adevarul e ca aperitivul ne-a saturat de-a binelea pe toti, adulti si copii deopotriva. Chiar daca eram satui, nu am putut sa nu apreciem pestele. A fost proaspat, gustos, preparat exact cum trebuie. Asa ca trebuie sa ne intoarcem!

Cherhanaua Tasaul este un alt loc in care mancam cu placere peste proaspat. Recunosc, ne atrage si locul de joaca de pe terasa, tinandu-i ocupati pe baieti. E drept ca e un restaurant destul de aglomerat, mai ales in sezon, dar merita! Am mancat de toate acolo, insa cel mai mult ne place pestele…

Tot in Navodari, la intrare dinspre Mamaia, este Hanul cu peste. Deschis doar in sezon, este o experienta unica datorita amenajarii interioare. Noi am fost cu baietii, insa daca nu ai copii suficient de mari sa stea intr-un loc, atunci nu recomand. Pentru ca nu va puteti bucura pe deplin de bucuria unei cine sanatoase intr-un cadru unic. Muzica, atmosfera, servirea, luminile, mancarea, totul a fost minunat. Si cred ca le-am fi savurat mai intens daca zvapaiatii nostri ar fi fost mai cooperanti.

Uneori mai mergem la Pescaria lui Matei si la Golful pescarilor, ambele in Agigea… chiar in aceeasi zona. Pestele este bun, proaspat. La Pescaria lui Matei imi place in special faptul ca au terasa de fumatori si terasa de nefumatori. Spatiul este destul de inghesuit, insa avem noroc cu locul de joaca din apropiere, unde cei mici pot alerga in voie. Apropierea de mare, de plaja, le da acestor restaurante un farmec aparte.

In Olimp este Popasul pescarilor, printre primele restaurante cu peste bun si proaspat descoperite de noi. Situat pe malul marii, cu acces direct la plaja, aici am mancat de fiecare data peste proaspat. Baietii se joaca cu placere in nisip, noi ne bucuram de priveliste si, la final, plecam satui si satisfacuti.

Desi nu neaparat cu specific pescaresc, am mancat peste proaspat si gustos la Esplanada si la Le premier. Desi mediul este unul prietenos cu cei mici, ai mei se plictisesc destul de repede daca nu le iau ceva activitati, pentru ca nu gasesc loc de joaca si topaiala. Insa mancarea e excelenta, pestele e proaspat, servirea ireprosabila. Cel putin pana acum…

Ce restaurante sa mai incerc?

Iuhuu! Am gasit cea mai buna inghetata din Constanta!

Suntem mari mancatori de inghetata. De fapt, ciocolata si inghetata sunt deserturile favorite ale baietilor. Si era destul de dificil sa ma convinga sa le dau zilnic inghetata. Ceea ce cumparam din comert era mereu prea dulce si aromata, cea facuta de mine acasa avea gheata, nu era la fel de cremoasa. Asadar, inghetata era subiect tabu de multe ori, negasind una care sa satisfaca ambele tabere. Am tot degustat inghetate, insa rareori gaseam una pe gustul meu si, pentru ea, mergeam chiar si la Bucuresti.

In capitala aparusera de mult gelaterii care vindeau inghetata artizanala. Si ma miram ca la noi, pe malul marii, unde toata lumea vrea inghetata vara, nu exista.

Insa, acum am gasit-o! Am gasit providerul de inghetata. Am vazut reclama intamplator pe Facebook: Icecraft. Inghetata artizanala in Constanta. Stie Facebook-ul ce caut eu… Am intrat pe site si am vazut ca nici macar nu deschisesera, aveau si o oferta foarte buna de inceput: cumperi o portie, primesti una gratuit si ai si livrarea gratis. Asa ca nici nu m-am mai gandit la altceva, am facut comanda si am asteptat cu nerabdare sa vina 4 aprilie pentru a-mi fi onorata.

Si iar am avut parte de o surpriza. M-au sunat cu o zi mai devreme pentru livrare. Cred ca e inutil sa descriu fetele baietilor cand au vazut inghetata. Si, desi era seara, au avut voie sa o deguste. Nu de alta, insa eram foarte curioasa.

Am avut doua sortimente: de fistic si nutella. Cea de fistic a fost preferata baietilor, cea de nutella, a mea, fireste! Si ne-am cam batut pe ele!

Inghetata artizanala este inghetata fabricata la scara redusa, in cantitati mici, folosind doar ingrediente naturale. Este naturala, gustoasa, sanatoasa.

Inghetata de la Icecraft este cremoasa, moale, numai buna de mancat. Nu se simt cristale de gheata, are structura omogena. Gustul este placut, are aroma specifica sortimentului, insa nu este puternic ca in inghetatele industriale. Mai mult, gustul dulce este slab, semn ca nu au exagerat cu zaharul, ceea ce o face potrivita pentru copii. Miroase exact cum trebuie, atat cat sa inceapa glandele salivare sa functioneze. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost after-taste-ul, adica acel gust care ramane in gura dupa ce ai savurat inghetata. Nu stiu la altii cum e, insa eu, cand mananc o inghetata obisnuita raman cu un gust dulce in gura, care treptat se face amar. De data aceasta, dupa ce am savurat portia de inghetata artizanala, am ramas cu un gust placut, de ciocolata. Parca mai cerea o portie…

Ideea e ca acum exista inghetata artizanala gustoasa, accesibila si sanatoasa si in Constanta. Asa ca nu mai aveti nici o scuza de a nu le oferi copiilor o inghetata. Sper ca cei de la Icecraft sa se tina de treaba, sa nu strice minunea asta de inghetata, asa cum se mai intampla pe la noi uneori.

Eu le urez succes! M-au castigat de client permanent! Si astept cu nerabdare sortimente de inghetata cu sare de mare, cu miere de albine, bio etc.