Alimentatia si educatia

Bun subiect, stiu. Mai ales ca poate fi abordat din doua directii: cum ne influenteaza alimentatia educatia, dar si cum ne ajuta educatia in alimentatie.

Despre educatia in alimentatie am mai vorbit, de multe ori. Chiar am incercat sa fac mai mult decat atat. Atat timp cat nu introducem in scoli ore de educatie alimentara nu vom reusi sa abordam o alimentatie sanatoasa la nivel national. Atat timp cat nu oferim exemple de urmat copiilor nostri, nu ne putem astepta ca ei sa aleaga sanatos.

Pentru ca sunt in Praga de doua saptamani si am colindat putin marketurile aici am remarcat ceva ce nu am intalnit in tara in marile magazine. Aici, in cele mai multe magazine (nu toate, bineinteles) intri direct in zona cu produse sanatoase (fructe, legume, produse bio etc.).

La noi, cele mai mari cozi in zona foodcourt erau la Mc si la KFC. Iar numarul copiilor care consuma astfel de produse e prea mare pentru cat e de slaba mancarea oferita.

Dar despre asta am tot vorbit, hai sa vedem cum influenteaza alimentatia, educatia… In primul rand, o alimentatie sanatoasa ofera corpului energia si tot ceea ce ii este necesar, pentru a invata. Daca noi oferim creierului constant sucuri dulci si hamburgeri, corpul se va simti mai obosit si procesul de invatare incetineste. In primii ani copilul absoarbe ceea ce vede in jurul lui. Si va absorbi si modul de alimentatie. Tot, de la ce mancam de obicei, pana la obiceiuri asociate cu alimentatia (cum stam la masa, cat de repede sau de incet mancam, daca privim sau nu la TV in timp ce mancam). De aceea este foarte important sa ne invatam copiii sa aprecieze, cat mai devreme, bucuria mancatului constient. Adica sa nu stam cu ochii pe un ecran in timp ce mancam, sa stim ce mancam si sa simtim alimentele cu cat mai multe dintre simturi (de aceea recomand nici sa nu fie prea condimentate), sa ii oferim copilului experienta unei discutii armonioase pe care o putem avea la masa si nu numai. Ajuta inclusiv implicarea copilului la cumparaturi (i se dezvolta limbajul, mai ales daca se discuta cu copilul in timp ce se aleg produsele, daca i se transmite copilului de ce alegem si dupa ce criterii ne alegem produsele), dar si implicarea copilului in prepararea si servirea mesei (in special pe partea de motricitate, insa nu numai).

Asadar, includeti copiii in orice activitate legata de alimentatie si veti vedea cat de usor le va fi mai tarziu in alegerea unei alimentatii sanatoase.

Despre educatie… si nu numai…

Stiu, am lipsit multa vreme de aici… Si asa nu ma citea multa lume, acum a scazut si mai mult numarul de cititori… Insa nu regret… In ultima perioada am fost foarte ocupata sa incep lucrul cu copiii, sa setez regulile si clasa… Si pentru ca mie imi plac lucrurile altfel, asa am inceput si cu aceasta clasa, altfel.

Anul acesta am inceput un curs foarte drag mie, cel de educator Montessori pentru copiii cu varste de 6-12 ani. Cand am acceptat provocarea nu ma gandeam ca voi fi atat de fascinata de aceasta pedagogie. E drept ca tot timpul am cautat sa le ofer copiilor mei o educatie diferita de ceea ce am gasit in traditional (fie de stat, fie privat), insa nu eram setata sa urmaresc o anumita pedagogie.

Cumva acest drum m-a ales pe mine… Si cand ma gandesc la drumul parcurs pana sa ajung aici, imi dau seama ca nimic nu este intamplator. As fi preferat ca acest drum sa fie mai usor, insa nimic din ceea ce este cu adevarat frumos, nu este usor. Oricum, va spun ca in orice domeniu ati dori sa folositi acest mod de educatie, se poate, si merita tot efortul.

In aceste ultime saptamani am urmarit copiii de 6-8 ani cum cresc, cum invata, ce nevoi au pentru a invata mai usor, cum se misca, ce ii caracterizeaza. Am ras si am plans impreuna cu ei, i-am invatat de bine si de mai putin bine, am glumit impreuna si ne-am format ca echipa. Si e atat de frumos! Oboseala acumulata o simt acasa, seara cand ma bag in pat si adorm in timp ce asez capul pe perna. Copiii imi dau atata energie, ca ma intreb cand am terminat toata treaba… O sa va povestesc multe despre ceea ce fac. Sper sa am mai mult timp pentru asta.

De gandit…

Las si eu asta aici…

“ The greatest mistake ever made is to isolate the child from the society of the adult, as it happened in the modern times. … A child needs to be with adults when he is a tiny child… Therefore, we must always take him with us; we should talk to him – we should not relegate him to one room to sleep alone all day.“ (Maria Montessori, The 1946 London Lectures, Lecture 7, Montessori-Pierson Publishing Company, p. 53)

 

Vor mai urma…

 

Despre mine… in ultima vreme…

A fost o perioada aglomerata. Nu am avut timp de scris, de cautat informatii… Nici macar de gandit nu am avut timp 🙂 Insa locul de joaca Team PLayground incepe sa prinda contur. Am inceput sa curatam, sa asezam mobila, sa amenajam…

Am facut o lista cu atelierele pe care le vom incepe din toamna… Abia asteptam sa va impartasim ideile noastre si cheful de joaca! Abia asteptam sa le aranjam pe toate si sa chemam copiii la joaca!

Gradina noastra e verde, umbrita si numai buna pentru explorat. Avem o multime de surprize, speram sa va incantam cu ele.

Si pentru ca am simtit ca nu e suficient cat am facut pana acum, mi-am luat angajamentul de a invata mai mult despre copii, despre abordarea lor cu blandete, despre metode de echilibrare emotionala (a noastra si a lor, a copiilor). Asa ca cele doua cursuri pe care le-am inceput ma vor ajuta si ne vor ajuta sa ne intelegem si mai bine copiii si pe noi insine. Da, da… e secret! O sa va dezvalui la momentul potrivit.

Asadar, nu stau degeaba. Pregatesc deschiderea spatiului de joaca, ma informez si va informez! Abia astept sa ne intalnim!

Despre vaccinuri si antivaccinisti

Ca tot a fost subiectul fierbinte al ultimelor zile, m-am gandit sa povestesc si eu despre vaccinuri. Nu din perspectiva alimentara, ci, pur si simplu, ca fost om de stiinta, cercetator etc.

Am lucrat cativa ani buni cu microorganisme, am invatat si am aplicat statistica, am facut cercetare, am scris articole publicate in reviste de specialitate, unele cotate ISI. As avea multe de povestit din aceasta perspectiva, insa o sa ma rezum la subiectul vaccinurilor, subiect vazut prin ochii mei de fost lucrator in laborator de cercetare. Nu am fost platita de vreo companie farmaceutica cu vreun scop, asadar nu am nici un interes personal sa apar vaccinarea.

Nu se putea sa nu urmaresc interviul de pe un cunoscut post de televiziune, cu o binecunoscuta anti-vaccinista si un reputat si curajos medic pediatru. De fapt, nu era nevoie de curaj sa tii piept antivaccinistei… Era clar ca habar nu are cum se intampla lucrurile in realitate… Crede ca daca versi o lacrima cand povestesti despre copilul bolnav de autism, gata, ai explicat totul… Este atat de inchisa in credintele proprii, atat de obtuza, incat nici macar nu-si da seama cat de penibila este, cat de evident este ca nu stie despre ce vorbeste, ca nu e sigura pe informatia pe care o detine. E atat de nesigura pe ea incat e nevoita sa citeasca (din carte, de pe telefon)…

Insa nu asta e cel mai grav… Mi se pare grav ca ii convinge si pe altii de aberatiile pe care le debiteaza. Din modul in care s-a prezentat la emisiune a reiesit destul de clar (cel putin pentru mine) ca doamna nu stie ce este exact un vaccin, cum lucreaza el, ce este o epidemie, si cum functioneaza aceste lucruri… E usor sa nu vaccinezi… e mai greu sa iti asumi moartea/imbolnavirea grava a copilului nevaccinat… Sau poate e mai usor, atunci cand copilul nevaccinat nu e al tau… Nu stiu… Inca nu am putut intelege de ce aceasta femeie isi da cu parerea in subiecte cu care nu are nici o tangenta.

Doamna nu pare sa inteleaga ca doza face totul… A dat-o intr-una cu substantele nocive din vaccinuri, uitand (sau nestiind) ca pana si apa e toxica in anumite situatii. Mai mult, nu intelege etapele unei cercetari medicale, nu intelege cum se realizeaza o astfel de cercetare, nu intelege conceptele de statistica ce stau in spatele rezultatelor, nu intelege traseul unei idei, de la conceptie la produs final, respectiv aplicabilitate. Este atat de inversunata, incat a uitat si regulile de politete. Intrerupe, se foieste, mesteca guma, vrea sa fie ea prima, sa spuna ea tot… Intreaba si nu asteapta raspuns… Cand primeste raspunsul care nu ii convine se stramba, ca si cum ea e detinatoarea adevarului absolut.

Nu exista adevar absolut, fireste. Mai mult, orice medicament si aliment poate deveni toxic la un moment dat, in anumite conditii. Daca ne imaginam toate conspiratiile lumii inainte de a vaccina, cu siguranta ajungem sa o credem pe doamna… Ajungem sa ne tratam cu uleiuri chipurile pure, uitand ca acestea nu au o cercetare stiintifica in spate, in cazul lor cercetarea fiind la inceput… Si mai intreb eu, oare nu ne meritam soarta? Alegem sa credem in ineptiile de pe facebook ale unor oameni care nu au nici o legatura cu stiinta, alegem sa ne tratam copiii cu produse care pot face rau inzecit, necunoscandu-se doza optima si nici efectele pe termen lung, si ignoram cu nonsalanta sfaturile specialistilor. Apoi ne intrebam de ce ni se imbolnavesc copiii de la varste atat de fragede.

Eu aleg sa ma documentez din surse sigure. Sa aflu informatiile de care am nevoie de la cercetatori, care au investit timp si bani pentru a ne oferi aceste informatii. Prefer sa nu cred in idei conspirative, sa am incredere in specialisti… Tu ce alegi?

Update: Am uitat sa mentionez ca nu am nimic impotriva celor care aleg sa nu vaccineze, alegand un alt stil de viata, fara medicamente, fara vaccinuri…

Despre uleiurile esentiale si alimentatie

Nu de multa vreme a aparut aceasta moda de a ne trata cu diferite uleiuri esentiale. Aproape orice boala isi are un tratament cu un astfel de ulei, iar cei care vand si recomanda uleiurile esentiale pentru diferite afectiuni uita ca acestea nu sunt destinate ingerarii. Cel putin nu deocamdata.

FDA (Food and Drug Administration) nu recomanda utilizarea interna a uleiurilor esentiale, indiferent de puritatea lor si de producator. Si nu degeaba. Nu exista studii stiintifice care sa ateste beneficiile acestor uleiuri in prevenirea si tratarea unor boli. Mai mult, pe site-ul FDA exista un comunicat care avertizeaza una dintre companiile producatoare de astfel de uleiuri ca nu respecta legislatia in vigoare cu privire la distributia si recomandarea acestor uleiuri.

De fapt, uleiurile esentiale nu sunt nici alimente, nici medicamente. Sunt suplimente, si nu se supun regulilor FDA. De aici si nereglementarea lor.

Sa nu mai spun despre cei care vand astfel de uleiuri, oameni fara nici un fel de pregatire medicala, dar care inventeaza tot felul de blenduri si amestecuri de uleiuri esentiale pentru a `trata` cica anumite afectiuni. Mai rau e ca exista numeroase persoane care cred aceste aberatii, care nu cauta studii stiintifice, care, poate, nu inteleg concluziile unor studii, si care folosesc cu incredere sfaturile date de consultantii MLM.

In acest moment, uleiurile esentiale, indiferent de firma producatoare si de puritate lor, NU SUNT DESTINATE INGERARII. Puteti sa va faceti rau, voua sau celor dragi, ingerand aceste substante. Nu sunt recomandate nici a fi date pe piele. Desi nu la fel de nocive, mai ales daca sunt diluate corespunzator intr-un ulei purtator, acest uleiuri pot insa produce arsuri sau eczeme, mai ales cand sunt folosite pe pielea sensibila a copiilor mici.

Totul a pornit probabil de la cateva studii privind efectul antibacterian, antifungic si antiviral al acestor uleiuri. Sa nu uitam insa ca aceste studii sunt abia la inceput, ca eu nu am gasit studii in vivo, ci mai mult in vitro, si ca e nevoie de mai mult (mult mai mult) pana la utilizarea in siguranta a acestor produse.

Folosite in difuzie, uleiurile esentiale pot ajuta la obtinerea unei stari de calmitate, de bine, de relaxare. Pentru ca miros frumos. Pentru acest lucru, si doar pentru acesta, este bine sa avem la indemana cateva uleiuri esentiale pe care sa le difuzam periodic (nu tot timpul) in incapere. Obtinem o stare de bine, de relaxare, ajuta la puterea de concentrare etc. Si un consultant adevarat in uleiuri esentiale va recomanda doar difuzarea lor. NICIODATA ingestia lor.

Scopul acestui articol nu este de defaimare a vreunei companii producatoare sau vanzatoare de uleiuri esentiale. Ci de constientizare a pericolului la care va expuneti prin ingestia de uleiuri esentiale, respectiv de recomandari facute in acest sens.

Pentru ca nu suport mirosurile sintetice, personal folosesc uleiuri esentiale. DOAR in difuzie. Nu am plicat niciodata pe piele, nu am ingerat niciodata. Le mai folosesc cu succes in uscatorul de rufe. Cateva picaturi plasate pe o hartie speciala, fac minuni cu mirosul hainelor si a lenjeriilor uscate. In viitorul apropiat ma gandesc sa le folosesc si in solutii homemade pentru a curata diverse prin casa.

Voi cum folositi uleiurile esentiale?

Cursuri de alimentatie pentru copii

Am observat, in cautarile mele, ca educatia pentru o alimentatie sanatoasa, pentru un stil de viata sanatos, este tot mai rara, uneori chiar inexistenta. Chiar daca tot mai multi parinti cauta sa se documenteze, sa gateasca alimente sanatoase pentru copii, de cele mai multe ori nu dau informatia mai departe catre cei mici. Sau o dau, insa intr-o forma neinteleasa de copii.

Si, pe de o parte, mi se pare normal sa se intample asa. Nici noi nu am avut aceste informatii din scoala sau din familie, si chiar daca acum stim ce alimente sunt sanatoase si care nu, ne este greu sa explicam copiilor, pe intelesul lor, acest lucru.

Mai mult, noi, ca parinti, nu stim sa folosim anumite produse in alimentatie, nu stim sa le gatim astfel incat sa le scoatem in valoare gustul si aroma deosebita si sa beneficiem maxim de nutrienti. De exemplu, brocoli. Nu stim cat ar trebui fiert, sa il facem mai moale, sau sa il lasam mai crocant? Sa il prajim sau sa il punem in cuptor? Cu ce il combinam sa fie dorit de copii?

Si exemplele pot continua….

Cum ii explici copilului ca zaharul nu e sanatos? Ca doar el nu vede efectul in timp al zaharului, el nu poate prevedea ca se va ingrasa, ca poate face diabet etc… Dar ciocolata? De ce uneori e buna si alteori e `cah`? O dieta sanatoasa poate include si ciocolata daca aceasta respecta cateva cerinte…

Cred cu tarie ca educatia pentru un stil de viata sanatos se face inca de la nastere. Chiar si pe perioada sarcinii… Insa la noi, in Romania lipseste. Sau e facuta sumar, rar, si de cele mai multe ori, doar in familie. Si nu e rau, insa e prea rar.

La nutrilicios m-am gandit sa aduc aceste informatii privind stilul de viata sanatos, alimentatia sanatoasa, sub forma unor ateliere pentru copii, create special pentru ei, explicate copiilor intr-o forma usor de inteles si insusit… Da, stiu, voi concura cu scoala si a ei `educatie pentru sanatate`, insa nu de asta mi-e frica…

Ce spuneti? Pare interesanta ideea mea? Ati duce copiii la astfel de ateliere? Ce v-ar opri?

Am nevoie de un feed-back…

Ganduri de Sarbatori…

Am fost mai mult absenta decat prezenta pe blog in ultima perioada… Va pregatesc ceva nou, interesant, util si de neratat incepand de anul viitor, asa ca lucrez intens la proiectul meu. Sper sa prinda viata cat mai repede si cat mai usor pentru a ma ocupa de ceea ce imi place cu adevarat…

Pana atunci insa, vreau sa va transmit toate gandurile mele bune de Sarbatori, sa fiti intelepti, moderati si echilibrati, sa faceti alegeri inspirate! Nu uitati sa va bucurati de aceste Sarbatori, lasati grijile si nelinistile deoparte, fiti blanzi cu voi si cu cei din jur. Asa voi fi si eu!

Amintiti-va ca Sarbatorile nu sunt despre cate feluri de mancare avem pe masa, despre cine face cele mai bune prajituri si cine gateste mai mult si mai bine, ci despre familie, despre timp de calitate petrecut impreuna, despre echilibru.

Petreceti cat mai mult timp langa cei iubiti, implicati copiii in toate activitatile voastre si propuneti-va sa faceti mai putine, insa impreuna. Jucati-va mult, gatiti impreuna, transmiteti copiilor ce inseamna traditia, sarbatorile, colindul. Nu graba, nu perfectiunea, nu opulenta.

Va doresc Sarbatori fericite si ne vedem/citim/auzim cu bine anul viitor!

De pe la targuri…

Cred ca nu exista in Romania oras in care sa nu se organizeze ceva targuri cu produse alimentare. Macar o data pe an… Normal ca si in Constanta se intampla. Destul de des… poate prea des uneori, la ce focar de infectie mi se pare ca este acolo uneori…

Oamenii au devenit tot mai constienti de necesitatea unei alimentatii cat mai sanatoase, cat mai curate si cauta in disperare astfel de alimente. Si, de cele mai multe ori, cred ca le gasesc la astfel de targuri. Insa, tot de cele mai multe ori, se insala…

Merg la multe targuri din zona cu dorinta de a identifica si a cumpara alimente traditionale, fara prea multe adaosuri chimice, mai gustoase si mai proaspete. Insa gasesc la fel de des alimente tinute in caldura sau in frig, direct pe taraba, fara o minima protectie. Nu inteleg de ce DSV-ul, OPC-ul si alte organe abilitate nu se sesizeaza sa opreasca astfel de evenimente.

Stiu ca o vitrina frigorifica e scumpa, insa mi se pare mai scump sa tratezi mii de oameni de enterocolite si alte boli transmise pe aceasta cale. Nu este ok ca toti cei care trec pe langa taraba cu alimente sa respire, sa tuseasca, sa puna mana sau sa miroasa alimentele expuse. Si, pastrarea alimentelor la vedere, exact la astfel de gesturi te imbie.

La ultimul targ din Constanta nu stiam ce miros e mai puternic: cel de branza (maturata sau nu), de preparate din carne, de pastrama de berbecut sau de alcool… Toate zaceau pe tarabe, neprotejate in mare parte, bazaite de muste si inconjurate de oameni (purtatori de virusuri si bacterii… si nu numai…). Mi-a fost greu sa ma apropii de ceva… Pentru ca nu mi s-au parut curate. Si nu, nu sunt obsedata de curatenie, nu sunt ipohondra, doar ma protejez de o expunere ne-normala.

Mai mult, sunt foarte multe produse (in special cele de carne, insa nu doar ele) ca prezentate ca fiind traditionale iar ele sunt pline de adaosuri chimice. Ca doar bunica/mama tinea in camara niste borcane cu polifosfati, ceva acid citric si poate si niste glutamat monosodic si cand facea carnatii, pac!, baga si un pumn de saruri de-astea. La sfarsit punea si un praf de azotit, sa iasa culoarea frumoasa… Nu?

Imi amintesc foarte bine cum facea bunica branza de capra si, in afara de lapte si cheag (facut de ea din stomacul unui miel/ied) nu punea nimic. Si facea si urda din zerul ramas fara sa ii dea vreun praf de saruri, sa se-nchege… Rareori am auzit de producatori de branza care sa nu foloseasca cheag praf. Spre deloc… Astea nu mai sunt produse traditionale.

Realitatea e ca nici 1% din produsele alimentare prezentate la aceste targuri nu mai sunt traditionale. Sunt imitatii. M-as bucura sa fie cat mai apropiate de reteta originala (na, nu e un capat de lume ca nu se mai foloseste cheag natural), insa nici asta nu mai gasim… Mai citesc etichete de asa zise produse traditionale si raman muta cand observ cate saruri ajutatoare contin…

Apoi, un alt aspect sesizat de mine la astfel de targuri, este ca nici consumatorul nu se respecta, nu refuza calitatea slaba. Stiu, nu sunt bani sa cumparam calitate… Dar, din pacate sunt bani sa cumparam cantitate… Sa va dau un exemplu. Iubim vinul… Ala natural, bun, pe care doar un popor iubitor de vin il poate crea. Il iubim atat de mult incat vrem mult, cat mai mult, nu conteaza ca e ambalat in cel mai prost plastic cu putinta, ca pana acasa isi pierde mare parte din caracteristicile organoleptice… Tot ce conteaza e sa fie mult!

Mi se pare trist sa te stradui sa organizezi un astfel de festival, cu un mare impact asupra oamenilor, si sa accepti sa vina sa vanda oricine, oricum, in orice conditii. Eu una sunt dezamagita… Cer, oare, prea mult?

Despre alimentatia in copilarie si neofobie…

Zilele trecute citeam un articol pe sciencedirect referitor la cum ne influenteaza alimentatia din copilarie modul in care alegem alimentele…

Stiu ca sunt multi parinti care cred ca atat timp cat copilul mananca, nu trebuie sa ne gandim si alte aspecte, in special la cele emotionale. Stiu ca mai sunt parinti care indeasa pur si simplu mancarea pe gatul copiilor pentru ca le e frica sa nu slabeasca, sa nu creasca… Din aceeasi categorie sunt si parintii care pun copiii sa manance in fata unui ecran (TV, tableta, telefon). Vad din ce in ce mai multi copii cu semne de obezitate, cu boli de alimentatie sau care, pur si simplu, nu iubesc mancarea. De nici un fel…

Pentru toti acesti parinti si nu numai vreau sa spun doar atat: Lasati copiii sa aleaga ce si cat mananca, ajutati-i sa pregateasca masa, sa se simta utili si in acest sector al vietii lor, luati-i ca `ajutor de bucatar`, implicati-i in tot ce inseamna masa, alimentatie si, cu siguranta, nu vor ramane infometati. Mai ales cand nu primesc gustari nesanatoase intre mese…

In esenta, articolul prezinta urmatoarele concluzii:

  • oferind copilului alimente noi periodic, se reduce frica lui de a incerca astfel de alimente. Doar oferind!…
  • indemnand un copil sa manance poate conduce la o crestere a fobiei lui pentru alimente noi.
  • copiii cu scor mare de neofobie prefera un numar mai mic de alimente.
  • copiii care au control asupra deciziilor legate de alimentatie (pot decide singuri cand le e foame, ce vor sa manance, cat sa manance etc.) prefera alimentele sanatoase.
  • copiii care consuma mai putine legume sunt de multe ori reticenti la nou si au predispozitie spre obezitate.

Asadar, educarea parintilor referitor la impactul potential al practicilor de alimentatie este importanta inca de la inceputul vietii de parinte.

Voi cum alimentati copiii?